Caută
Close this search box.

VIDEO Stelian Ion: DNA-ul trebuie să vizeze marea corupție, nu dosare mici

Stelian Ion

Stelian Ion, noul ministru al Justiției, a vorbit la Digi24 despre desființarea SIIJ, vârsta de pensionare a magistraților și alte priorități din mandatul său, inclusiv o nouă strategie anticorupție și recuperare a prejudiciilor care „este o prioritate absolută”.

„Strategiile anticorupție”, spune ministrul Justiţiei, „sunt proiectate pentru mai mulți ani. Ultima strategie a fost valabilă inclusiv pentru 2020. Este eficient să gândești pe termen lung, de aceea este în lucru la Ministerul Justiției un audit asupra strategiei care a existat. Vor fi efectuate un audit intern și unul extern.

În funcție de aceste verificări urmează să facem o consultare și cu organele care au legătură cu anchetarea faptelor de corupție, și cu asociațiile magistraților, și cu societatea civilă.

Voi avea un dialog permanent pentru a definitiva noua strategie anticorupție pentru următorii ani. E foarte important să ne stabilim niște obiective. DNA-ul trebuie să vizeze marea corupție, nu să-și piardă vremea cu dosare mici.

Recuperarea prejudiciilor este o prioritate absolută”, a subliniat Stelian Ion.

„Chestiunea (n.n.: vârstei de pensionare a magistraţilor) a fost mult discutată, nu este un lucru nou și, în orice caz, nu va fi o decizie intempestivă. Îmi doresc ca magistrații să rămână în magistratură, să își dorească să rămână, și asta va fi preocuparea mea principală.

În momentul în care ai condiții, și din punct de vedere logistic, și din punct de vedere material, nu are de ce să existe dorința asta de a pleca la o vârstă când ești poate cel mai eficient, ai cea mai mare experiență.

În anii anteriori am văzut că unii dintre cei mai curajoși magistrați, unii dintre cei mai onești magistrați, au avut parte de un tratament nu tocmai în regulă, și cred că și ăsta e unul dintre principalele motive de se pensiona.

Am o solicitare către magistrați – aceea de a rămâne în profesie, de a nu uita pentru ce și-au dorit să devină magistrați.

Ideea de a ține oamenii cu forța, printr-o simplă modificare legislativă, nu este eficientă și nu va avea rezultatul scontat. Noi putem modifica legea, o putem face rapid, în sensul măririi vârstei de pensionare, dar dacă oamenii stau cu forța și nu își fac profesia cu drag și cu acea dorință de dreptate, nu vom da randament. Trebuie să le asigurăm condiții materiale, trebuie să nu mai stea câte 10 într-un birou, și să nu existe o presiune din partea politicului”, a spus Stelian Ion la Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri