Cetăţenilor români blocaţi în aeroportul din Cancun li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepţia a cinci dintre ei, din cauza existenţei unei alerte de securitate individuală, aceştia urmând a se întoarce joi în România, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, toţi cetăţenii români au fost reevaluaţi în mod individual cu privire la condiţiile de intrare pe teritoriul mexican. Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Mexic s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor şi a acordat asistenţă celor care au avut nevoie de informaţii, sprijin pentru asigurarea traducerii şi îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat şi de consulul onorific al României la Cancun.

Ministrul Bogdan Aurescu a anunţat miercuri că 114 români erau blocaţi pe aeroportul din oraşul mexican.

Miercuri seara, ministrul Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul său mexican.

„Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autorităţile mexicane au remediat, în regim de urgenţă, situaţia cetăţenilor români blocaţi pe aeroportul internaţional din Cancun. De asemenea, ministrul mexican al Afacerilor Externe a transmis omologului român, în numele Guvernului ţării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acţiunile autorităţilor mexicane”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit acestuia, „ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuţiei telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetăţenie română sunt inadmisibile, autorităţile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetăţenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, şi nediscriminatorii”.

Partea română şi cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că românii care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican şi pentru a rămâne în contact cu autorităţile locale.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reaminteşte că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat – Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun – zonă portocalie.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii call center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico, 00 52 55 38 833 072

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here