Departamentul pentru Situații de Urgență atrage atenția că, atât în presa scrisă, cât și pe anumite pagini ale unor persoane, de pe anumite rețele de socializare, circulă informații false, care sunt prezentate drept o declarație, atribuită lui Raed Arafat.

Cei care o răspândesc au adoptat o nouă strategie: se folosesc de citarea unei surse credibile: Digi24. Aceste declarații nu există însă nici pe site-ul digi24.ro, nici nu au fost difuzate în vreun fel de televiziune.

Respectiva informație falsă se referă la faptul că șeful DSU, Raed Arafat, ar fi declarat că slujba de Paște se poate devansa până la ora 22:00 sau se poate reprograma pentru a doua zi.

Pentru corecta informare a opiniei publice DSU anunță: „‼️FAKE NEWS distribuit : “Slujba de Paște se poate devansa până la ora 22:00 sau reprograma pentru a doua zi” Raed Arafat”.

„Dat fiind caracterul vădit tendențios al informațiilor aflate în spatele acestei “declarații” ce au ca scop sporirea și accentuarea stării de tensiune, de revoltă, în rândul populației, fiind în contextul apropierii sfintelor sărbători pascale, această informație de tip FAKE NEWS, a adoptat o nouă strategie de răspândire mai rapidă a mesajului. “Declarația”, pentru a putea atinge nivelul de credibilitate scontat, se continuă cu stipularea unei surse credibile, respectiv DIGI24, ceea ce a condus inevitabil la propagarea masivă a știrii pe diverse canalele media”, arată DSU.

„Diseminarea informațiilor false, din surse nesigure, au scopul de a crește gradul de neîncredere a populației în autoritățile implicate direct în gestionarea situației generate de coronavirusul SARS-CoV-2 și a măsurilor luate în vederea scăderii numărului de infectări, pe plan național. Din acest motiv, dorim să informăm cetățenii să fie atenți la sursele de informare pe care le aleg sau pe care le consideră credibile”, atenționează DSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here