Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) l-a demis pe preşedintele acestui for legislativ, Dmitro Razumkov, la iniţiativa partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”.

Razumkov a criticat legea dezoligarhizării şi sancţiunile contra opozanţilor şi mass-media favorabile Kremlinului, impulsionate de şeful statului.

Dmitro Razumkov, care vineri împlineşte 38 de ani, este văzut drept un posibil rival al lui Zelenski la alegerile prezidenţiale din 2024. În campania electorală dinaintea alegerilor din 2019, Razumkov a fost purtătorul de cuvânt al actualului preşedinte, care a câştigat atunci scrutinul cu un scor istoric, de 73%, în faţa fostului preşedinte Petro Poroşenko.

Zelenski şi-a motivat acţiunea de demitere a lui Razumkov prin faptul că preşedintele Radei Supreme a făcut declaraţii publice despre disputele interne. De asemenea, Razumkov nu a susţinut măsurile lui Zelenski împotriva influenţilor oligarhi ai Ucrainei, cerând în special o opinie a Comisiei de la Veneţia cu privire la legea dezoligarhizării, act normativ în baza căruia se creează un registru special al oligarhilor care şi-ar putea pierde o parte din active, relatează agenţiile EFE şi DPA, preluate de Agerpres.

Mai mult, preşedintele parlamentului a criticat acţiunile guvernului împotriva presei considerate proruse şi opozanţilor proruşi fără decizii ale instanţelor judiciare. Zelenski a închis trei posturi de televiziune proruse şi a blocat mai multe website-uri.

Înainte de a fi demis, Razumkov a semnalat că principiile partidului prezidenţial s-au schimbat şi a susţinut că „principiul democraţiei s-a transformat în principiul puterii majorităţii, principiul statului de drept şi al legalităţii s-a transformat în principiul conformismului politic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.