Caută
Close this search box.

Cristian Diaconescu: România e la adăpost, dacă Rusia atacă Ucraina

pmp

Ce urmărește în realitate Vladimir Putin, prin tensiunile de la granița cu Ucraina? ”Rusia vrea să fie considerată un jucător strategic global, nu doar regional. Kremlinul alimentează un sentiment de frustrare în rândul opiniei publice ruse și anume Federația Rusă este înconjurată în acest moment de NATO”, afirmă, la RFI, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat două moțiuni pentru recunoașterea independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk. Urmează semnătura președintelui Vladimir Putin.

Întrebat dacă acest episod va fi pretextul pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, Cristian Diaconescu a răspuns: ”Cred că mai degrabă este un argument pe care Moscova îl consideră util și necesar la masa negocierilor, un factor de presiune, dar trebuie menționat totodată că președintele Putin a amânat confirmarea unei astfel de solicitări primite din partea unui grup de parlamentari din Duma de Stat, pentru că așa după cum rezultă foarte clar, un astfel de semnal primit din partea Moscovei reprezintă un vector de agresiune. Trebuie înțeles că nu numai confruntarea militară deschisă, cel puțin din perspectiva relațiilor internaționale și a Dreptului internațional, poate fi considerată un atac, o agresiune, în sensul clar al cuvântului, ci și astfel de reacții, atitudini politice, ca de altfel și blocarea unei jumătăți din Marea Neagră, accesul navelor și spațiul aerian din această regiune fiind închis, sunt semnale în egală măsură îngrijorătoare”.

Citește și: Trei avioane americane, interceptate neprofesionist de aviaţia rusă în Marea Mediterană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri