Caută
Close this search box.

Mircea Coșea: Listarea la bursă a Hidroelectrica, o greșeală majoră a Guvernului

Economistul Mircea Coşea

Decizia Guvernului PSD- PNL de a lista la bursă 15 la sută din Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie românească reprezintă greșeală uriașă, susține economistul Mircea Coșea.

O astfel de inițiativă, în criză pandemică și energetică ține de interese de partid sau de grup, nu de interesul național, avertizează profesorul Coșea.

În opinia economistului, anunțul ministrului Virgil Popescu de scoatere pe bursă a Hidroelectrica este periculos pentru economia națională. Astfel, statul român trebuie să-și păstreze controlul asupra resurselor, așa cum procedează mai toate statele puternice ale lumii, pentru a-și putea păstra independența energetică.

Tendința generală până în pandemie era ca societățile să fie listate pe bursă. Bursa era un instrument extrem de convenabil pentru finanțare. Intrarea în criza pandemică, care este, de fapt, începutul unei crize generalizate a modelului economic global neoliberal, face ca această listare la bursă să devină extrem de sensibilă din punctul de vedere al efectelor.

Și anume, eu sunt de părere că nu este nici într-un caz momentul ca să se treacă la o listare, ca să nu spun vânzare, a unor societăți de interes strategic, extrem de importante în condițiile declanșării unei crize tocmai pe strategia energetică.

În momentul în care cel mai important lucru de acum înainte este independența pe resurse, pentru că resursele devin cel mai important lucru al independenței și al siguranței în toată lumea asta, listarea la bursă aduce probabil un beneficiu minor din punctul de vedere al bugetului, dar se pierde capacitatea de dezvoltare individuală a unei politici de independență pe energie.

Nu este momentul acum să listăm Hidroelectrica la bursă. Categoric eu sunt împotriva acestui lucru. În momentul de față, o listare a bursă a Hidroelectrica miroase a interes partinic și de grup. Nici nu se obține efectul scontat pentru beneficii, pentru că bursele nu lucrează la parametrii maximi, sunt foarte fluctuante, iar o politică românească pe termen lung de obținere a independenței și siguranței energetice nu presupune ieșirea statului din joc”, a declarat Mircea Coșea, pentru Național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri