Caută
Close this search box.

G7 nu va recunoaște niciodată granițele pe care Rusia încearcă să le schimbe

g7

Miniștrii de Externe ai G7, grupul celor mai bogate țări ale lumii, au spus sâmbătă într-o declarație comună că „nu vor recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară” împotriva Ucrainei.

G7 respinge „orice noțiune de sferă de influență și folosirea forței”, potrivit CNN.

Grupul a mai cerut Chinei „să nu ofere asistență Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul său împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunea Rusiei în Ucraina și să renunțe la manipularea informațiilor, dezinformare și alte mijloace pentru a legitima agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”

După trei zile de discuții în Germania, miniștrii de Externe ai G7 și-au exprimat „solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, deoarece aceasta se apără împotriva războiului nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei”.

În prezența miniștrilor de Externe ai Ucrainei și ai Moldovei, grupul a adăugat că G7 își reafirmă hotărârea de a „respinge în mod categoric încercările de retrasare a granițelor prin forță, cu încălcarea suveranității și integrității teritoriale”.

„Vom continua asistența militară și de apărare pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar”, se arată în declarație. G7 va extinde, de asemenea, sancțiunile „pentru a include sectoare de care Rusia are o dependență mare”, fără să ofere mai multe detalii, potrivit Digi24.

Miniștrii de Externe ai G7 și-au subliniat de asemenea sprijinul pentru stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și au cerut Belarusului „să nu mai permită agresiunea Rusiei” și „să-și respecte obligațiile internaționale”.

Există temeri că Rusia ar putea începe un nou front în războiul din Europa de Est prin Transnistria,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri