Caută
Close this search box.

Monumentul lui Stalin a fost dezvelit, pentru a marca 80 de ani de la victoria de la Stalingrad

Monumentul lui Stalin a fost dezvelit, pentru a marca 80 de ani de la victoria de la Stalingrad

Un nou monument, dedicat liderului sovietic Iosif Visarionovici Stalin, a fost dezvelit în orașul Volgograd, din sudul Rusiei.

Aceasta pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei sovietice în bătălia de la Stalingrad – așa cum era cunoscut Volgograd până în anul 1961 – un punct de cotitură cheie, în al Doilea Război Mondial.

Bustul lui Stalin a fost instalat lângă Muzeul Bătăliei de la Stalingrad, alături de cele ale mareșalilor sovietici ai celui de-al Doilea Război Mondial, Gheorghi Jukov și Alexander Vasilevsky, conform The Moscow Times.

Ironia face că Jukov este cel care l-a înpuşcat în cap, cu pistolul său personal, pe o terasă interioară a Palatului Kremlin, pe Beria, omul forte al lui Stalin, la scurtă vreme după decesul lui Djugaşvili. Toate cele trei monumente au fost proiectate de sculptorul Serghei Şcerbakov, originar din Volgograd.

Acesta este al doilea monument al lui Stalin care a fost dezvelit la Volgograd, în ultimii ani. Primul bust memorial modern, un bust de beton de doi metri înălţime, a fost deschis lângă sediul local al Partidului Comunist, în decembrie 2019, pentru a marca cea de-a 140-a aniversare de la nașterea lui Stalin.

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să viziteze orașul joi, unde probabil va participa la o serie de evenimente comemorative pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a bătăliei care ia adus lui Adolf Hitler prima capitulare în 1943.

Conform unei legi adoptate de Duma de la Volgograd în 2016, orașul revine la numele său din epoca sovietică Stalingrad în anumite sărbători legale, inclusiv Ziua Victoriei și aniversarea anuală a bătăliei de la Stalingrad.

Numele orașului a fost schimbat preventiv luni, în pregătirea vizitei lui Putin, care, potrivit instituțiilor locale de știri, va implica, de asemenea, controale de securitate pe scară largă și restricții de trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri