Caută
Close this search box.

Polițiștii prinși în flagrant în Capitală, reținuți pentru 24 de ore. Au ajuns să ceară bani de la ofițerii sub acoperire

Cei doi polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei, prinși când primeau mită, au fost reținuți, azi-noapte, pentru 24 de ore.

Polițiștii prinși în flagrant în Capitală când luau mită de la șoferi au fost plasați în arest la domiciliu de judecătorii Tribunalului București.

Agentul și ofițerul de la Rutieră sunt acuzați de anchetatorii anticorupție că vânau șoferi cu mașini de lux și își negociau mita, astfel încât sumele să nu fie mai mici de 1.500 de lei. Așa ar fi ajuns să ia bani chiar de la colegii lor aflați sub acoperire.

Denunțul a ajuns la DGA în urmă cu mai bine de o lună. Ancheta declanșată de polițiștii specializați în acțiuni anticorupție și procurorii DNA a scos la iveală un mod de operare surprinzător folosit de suspecți, printre aceștia și un ofițer al Brigăzii Rutiere București.

Surse judiciare susțin că cei doi polițiști suspectați de cei de la DNA ar fi luat bani necuveniți de la șoferi cam de 4-5 pe zi și asta pentru că ar fi acceptat numai sume importante cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei. În cazul în care, susțin aceleași surse, un șofer le-ar fi oferit sume de 500-600 de lei, banii nu ar fi fost acceptați, ba mai mult, respectivul conducător auto ar fi fost amendat.

Potrivit acelorași surse citate de TVR, polițiștii vizați negociau cu șoferii dacă sumele li se păreau insuficiente. Astfel de dialoguri ar fi avut loc inclusiv cu ofițeri sub acoperire. Pentru a nu fi obligați să oprească prea mulți șoferi, cei doi polițiști suspecți acționau numai în centrul și nordul Capitalei, zone frecventate de persoane înstărite.

Sursele citate susțin că opreau mașini de lux, chiar dacă șoferii circulau corect. Agenții îi convingeau pe conducătorii auto că au încălcat anumite reguli, iar aceștia acceptau să dea mită pentru a scăpa de sancțiuni. În total, procurorii DNA au documentat 23 de cazuri. Surse judiciare spun că unul dintre suspecți ar fi încercat să racoleze colegi tineri, cu salarii mici, pentru a crea o rețea, dar fără succes.

”Avem certitudinea că nu e un număr mai mare de polițiști care să fie implicați în această schemă în care ei ținteau oameni bogați aflați în bolizi de lux și e cert că există o anumită frecvență în faptele lor de corupție și probabil că de aici li se trage și denunțul. E greu de justificat de ce polițiști cu 20 de ani vechime în sistem au acționat așa și de ce zilnic au luat mită pentru a nu aplica măsurile legale”, a spus Cosmin Andreică, preşedinte sindicatul Europol.

Cazul a ajuns și în atenția ministrului de Interne, care a lansat un avertisment pentru angajații din sistem.

”Ministerul Afacerilor Interne este interesat să elimine din structurile sale astfel de elemente care nu fac cinste. Vreau să transmit un mesaj către toate structurile Ministerului, către toți angajații Ministerului de Interne care poate la un moment dat ar fi tentați să procedeze ca cei doi polițiști. Mai devreme sau mai târziu vor ajunge în situația polițiștilor de la București”, a declarat ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri