Caută
Close this search box.

MITĂ în Ministerul Agriculturii. Porc, viței, pălincă, miei, la schimb cu subiecte pentru concursuri trucate

Un dosar penal instrumentat de DNA Timișoara, consultat de G4Media.ro, scoate la iveală faptul că șpaga care circula dinspre angajații unei direcții din teritoriu către șefa de la Resurse Umane din Ministerul Agriculturii provenea din bani publici.

Periodic, angajați ai Direcției Agricole Caraș-Severin semnau în fals că au primit bani pentru benzină sau sporuri salariale, iar sumele adunate erau date, drept mită, Luminiței Aurora Jâjâie, director Resurse Umane din minister. Pe lângă bani, pe lista șpăgilor s-a aflat produse alimentare, telefoane, laptopuri, un aparat de cafea și un covor.

Concursuri aranjate în Ministerul Agriculturii la schimb cu mită în formă continuată

La schimb, Jâjâie livra subiectele pentru concursuri aranjate, în urma cărora erau angajate, printre alții, pile ale celor din Direcția din Caraș-Severin. Luna trecută, Jâjâie a recunoscut la DNA săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și a acceptat să primească doi ani de închisoare, cu suspendare, procurorii luând în calcul că a ajutat la trimiterea în judecată, anul trecut, a lui Adrian Ionuț Chesnoiu, ministru al Agriculturii între 2021 și 2022, și el inculpat pentru implicarea în concursuri trucate.

De menționat că Marinel, soțul Luminiței Aurora Jâjâie, care, din 2016, primea pensie specială după ce fusese șef în Jandarmeria București, s-a angajat în același an la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, iar din 2017 s-a transferat la o alta – Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, ambele instituții fiind subordonate Ministerului Agriculturii. Cea mai recentă declarație de avere indică faptul că, în 2021, Marinel Jâjâie încasa 10.000 de lei net pe lună pensie specială și 10.000 de lei net pe lună în calitate de consilier al Agenției de Plăți.

Acord de recunoaștere la DNA

Este al doilea caz din interiorul acestui minister care dezvăluie o practică inedită de a da șpagă, pe traseul instituție subordonată din teritoriu-om-cheie în instituția din Capitală. (…)

Într-un acord de recunoaștere semnat pe 24 aprilie 2023, consultat de G4Media.ro și trimis spre admitere unui complet de judecată de la Tribunalul București, Luminița Aurora Jâjâie (51 de ani) a recunoscut faptul că, între 2017 și 2021, a primit mită de la Gabriela Felicia Mehedințu, martor-denunțător în acest dosar și fostă șefă în cadrul Direcției Agricole Județene Caraș-Severin. Mehedințu o denunțase pe Jâjâie după ce, în 2021, ea însăși fusese subiectul unei anchete DNA, fiind acuzată de prejudicierea bugetului instituției cu suma de 902.000 lei: salarii plătite unor angajați care nu veneau la serviciu și însușirea unor bani care, în scripte, reprezentau combustibil pentru deplasări fictive și drepturi salariale ale unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu instituția.

Mergând pe acest ultim fir – pentru ce au fost utilizați banii – procurorii DNA Timișoara au aflat de la Mehedințu că o parte au ajuns la Jâjâie. Aceasta ar fi primit de la denunțătoare bani și foloase care nu i se cuveneau în valoare totală de 53.696,70 lei – 30.500 lei cash, precum și un telefon marca Iphone 8 nou, două laptopuri Apple Macbook Air, un aparat de cafea marca Krups, un covor cu dimensiuni 4/3metri și bonuri de carburant.

Descrierea faptelor pentru care Jâjăie a fost mituită arată că miza șpăgilor era, deseori, dezvăluirea subiectelor la concursurile organizate în sistem, decisive fiind poziția acesteia de șef al Direcției Resurse Umane din Ministerul Agriculturii.

Citește totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri