Caută
Close this search box.

Gușă: Au început luptele dure dintre partidele politice, dar și-n interiorul acestora. Capetele de afiș sunt ținute de războiul PSD-AUR, respectiv de PMP, disputat pentru alianță cu PNL

cozmin guşă

Am tot făcut cronica acestor evenimente, însă ele s-au tot intensificat, prieteni, mă refer la luptele dintre partidele politice și în interiorul acestor partide. Pe măsură ce se apropie campania electorală propriu-zisă, fiecare își dă seama de limitele pe care le are, de problemele interne, de faptul că anumiți competitori ocupă locuri necuvenite și atunci încep aceste lupte, după cum urmează:

PSD-ului îi e teamă de ascensiunea AUR, care îl poate disloca, dacă nu a și făcut-o deja, în sondaje, de pe locul întâi al popularității și al intenției de vot, și, drept urmare, execută diverse operațiuni subterane contra AUR-iștilor, de la celebrul scandal al violului din tabăra de vară, cu care au intenționat să producă mari pagube de imagine AUR, tocmind-o pentru asta inclusiv pe Diana Șoșoacă, până la refuzul numirii unor oameni ai lui Simion, conform algoritmului, la Curtea de Conturi sau ASF, în fine, pesediștii fac și presiuni asupra presei ca să nu mai mediatizeze acțiunile AUR. Nici AUR-iștii nu s-au lăsat mai prejos. Au răspuns dur în public, dar și mai dur în subteran, provocându-i mari emoții lui Marcel Ciolacu, a cărui viață personală a fost expusă câteva zile la rând, până când s-o fi semnat un fel de armistițiu subteran, dar doar legat de acest subiect. E limpede, însă, că războiul dintre PSD și AUR va degenera. Dacă vreți să fac un pronostic, cei care vor avea de câștigat vor fi cei de la AUR. PSD-ul este încurcat și de faptul că nu prea are oameni noi, are și scandaluri interne, are și probleme cu guvernarea și nu reușește să convingă, deocamdată, prin măsurile pe care le ia.

Al doilea front pe care vreau să vi-l descriu astăzi pe scurt este cel al alianțelor din dreapta eșichierului, unde, pe lângă faptul că PNL și USR se atacă reciproc pe rețelele de socializare, în plus își dispută, într-o luptă subterană puternică, zestrea de imagine și de aleși locali ai PMP, partid fondat de către Elena Udrea, vă rog să nu uitați, dus mai departe Băsescu, preluat apoi de Eugen Tomac, care a plecat după alegeri, rămas în grija lui Cristian Diaconescu, care Cristian Diaconescu a fost dat jos ilegal de la conducerea partidului, după cum zice legea, astăzi partidul fiind mai degrabă fără conducere, cu această conducere disputată în instanță.

Ei bine, tocmai acest eveniment blochează alianța anunțată public dintre USR-PMP și Forța Dreptei. Eugen Tomac și PMP-iștii care sunt de partea lui ar vrea să se alieze cu USR-ul și cu Forța Dreptei, dar n-au dreptul juridic, n-au nici ștampilă, cum ar veni, și nu pot să ia decizie și țin această decizie pe loc. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu, căruia justiția i-a dat dreptate, ar vrea să îndrepte PMP-ul către PNL. Au început deja negocieri pentru alianță între PNL și PMP-ul reprezentat de Cristian Diaconescu, având destui adepți care consideră că n-ar fi locul lor într-un partid de tip USR, mulți ținând minte că, încă de la înființare, PMP-ul a avut o anumită componentă suveranistă pe care nu are cum să o mai aibă într-o combinație cu USR și cu Forța Dreptei.

O altă miză importantă a acestei dispute dintre PNL și USR, care are PMP-ul în mijloc, este lupta pentru București, unde PNL-iștii nu mai vor să-l susțină pe Nicușor Dan, USR-iștii, în schimb, vor să-l susțină pe Nicușor Dan; majoritatea în Consiliul General al municipiului București este formată din PNL, USR și PMP, adică aceste trei partide aflate în dispută, și, în funcție de finalizarea acestei dispute, se va hotărî și în ce direcție merge susținerea în Consiliul General pentru Nicușor Dan.

Bineînțeles că „Omul Negru” al tuturor acestor combinații este, cine credeți, Băsescu, care Băsescu blochează alianța dintre PNL și PMP, deci și pe Cristian Diaconescu, dar și pe ceilalți, PMP-iști, care ar vrea să meargă alături de PNL. De ce? Pentru că Băsescu, fiind omul lui Soros, de când a luat puterea, din decembrie 2004, trebuie să semnalizeze în continuare de partea lui Soros, o partidă pierdută din punct de vedere internațional, dar Băsescu nu are voie să miște în front. Și atunci dorește să care parte din ceea ce mai deține ca autoritate sub bagheta lui în PMP către USR. Dar ce te faci, băi, Băse’, că nu mai ai dreptul juridic și ștampilă? Urmărim cum se finalizează această dispută. Deocamdată, cel care pare să aibă inițiativa, deși presa evită să spună acest lucru, este Cristian Diaconescu și o alianță cu PNL-ul, care pare mult mai fezabilă pentru PMP și mai de succes, că dacă USR-ul, după părerea mea se bate pentru pragul electoral, PNL-ul e cu o treaptă mai sus, ei se bat să treacă de 10%, deci nu-i mare socoteală, dar totuși e mai bine în acea parte. Urmărim, comentăm și apoi mediatizăm.

Autor: Cozmin Gușă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri