Caută
Close this search box.

A murit Rona Hartner. A fost una dintre cele mai iubite și apreciate actrițe de la noi

Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani, după o lungă și dificilă luptă cu cancerul. În paralel cu tratamentul, Rona s-a rugat tot timpul la Dumnezeu, împreună cu miile de prieteni de pe Faceebook, fiind convinsă că a răpus boala.   Actrița s-a confruntat în ultima perioadă cu probleme grave de sănătate, la plămâni și creier. Rona Hartner s-a stins din viață joi, 23 noiembrie 2023.

Rona Hartner a fost una dintre cele mai iubite și apreciate actrițe de la noi din țară. La doar 50 de ani, aceasta reușise să câștige lupta cu cancerul la colon, însă la scurt timp boala a recidivat și a fost, din nou, diagnosticată cu cancer, de această dată la plămâni și creier. Rona a luptat și s-a rugat tot timpul, încredințându-și viața lui Dumnezeu.  Nu a renunțat nici o clipă.

Anunțul decesului a fost făcut chiar de sora actriței, Rinda, care a publicat pe Facebook o fotografie cu o lumânare aprinsă. Admiratorii și prietenii Ronei au lăsat sute de comentarii de condoleanțe, luându-și rămas bun de la una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale României.

„Rona a fost lumină.A fost cel mai curajos si cel mai luminos Om pe care l-am cunoscut vreodata. Nu se dadea in laturi de la nimic, dansa, canta, picta, juca, iubea…toate cu aceeasi bucurie. Impartea totul cu cei de alaturi. Mai putin tristetile – erau singurele care le tinea pentru ea. In rest …dadea totul si se dadea cu totul”, o descrie o veche prietenă .

Rona Hartner s-a născut pe 9 martie 1973, în Bucureşti. A urmat cursurile Şcolii Germane „Herman Oberth” din Bucureşti (1979-1991), iar din 1992 a început cursurile la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, potrivit cinemagia.ro.

În 1996 l-a întâlnit pe regizorul francez Tony Gatlif, care era în căutarea unei actriţe pentru filmul „Gadjo Dilo” („Străinul nebun”), ce se filma în România, ea primind rolul de actor principal şi interpret al melodiilor din film, potrivit site-ului amintit. Acest rol i-a adus mai multe premii, la diferite festivaluri, precum „Leopardul de bronz” (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, precum şi o nominalizare la premiile Cesar, potrivit cinemagia.ro.

Rona Hartner s-a stabilit în Franţa de peste 20 de ani.

Ca artistă s-a orientat şi spre alte domenii, fiind deopotrivă, cântăreaţă (jazz, rock, reggae, rock alternativ, blues, inclusiv la instrumente – chitară, saxofon, pian) şi dansatoare. A jucat, în continuare, într-o serie de filme: „Asfalt Tango” (coproducţie româno-franceză, r. Nae Caranfil, 1996), „Nekro” (r. Nicolas Masson, 1997), „Je suis ne d’une cigogne” (r. Tony Gatlif, 1999), „Cours toujours” (r. Dante Desarthe, 2000), „Sauve moi” (r. Christian Vincent, 2000), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (r. Mircea Mureşan, 2001), „Mischka” (r. Jean-François Stevenin, 2002), ş.a.

În Franţa, a jucat, de asemenea, în spectacole de teatru. Împreună cu David Lynch, Rona Hartner a lansat la Paris, în 2003, maxi-single-ul „You’re more than that” („Eşti mai mult decât atât”). În 2008 i-a apărut albumul „Nationalité Vagabonde”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri