Caută
Close this search box.

Gușă: Datele și ordinea alegerilor din 2024 se cam știu, oricum ar da-o la întors partidele, tot Simion/AUR, în primul rând, respectiv Ciolacu/PSD, în al doilea rând, ies în avantaj! Surprize pot apărea doar de la un candidat de tip Kovesi

cozmin guşă

(transcriere a editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” la Gold FM)

Vă amintiți prieten goldiști că din SUA Marcel Ciolacu a anunțat datele alegerilor din 2024 așa cum ar fi de fapt posibile prin lege, și atunci am comentat o altă probabilă greșeală de exprimare a premierului, ce plasa turul doi la prezidențiale odată cu parlamentarele, fapt ce condamna la irelevanță electorală partidele ce nu au finaliști prezențiali. Asta a fost concluzia de atunci.

Acuma vin să vă spun că zilele trecute, Patrick Andre de Hillerin, un excepțional jurnalist de la Cațavencii, a realizat o muncă utilă nouă jurnaliștilor, și societății, și a calculat datele de alegeri posibile conform legii, iar treburile se prezintă în felul următor: europarlamentarele vor fi pe 9 iunie 2024, asta este un lucru cert. Deoarece în 2020 localele au avut loc pe 27 septembrie, nici în 2024 acestea nu se pot ține mai devreme de 27 septembrie deoarece mandatele aleșilor locali nu se pot scurta conform legii și așa rezultă prima dată posibilă pentru alegerile locale, respectiv duminică 29 septembrie 2024. Aceste alegeri locale pot fi amânate deci pentru mai târziu în toamnă, eventual concomitent cu parlamentarele sau prezidențialele, dar nu pot avea loc în niciun caz odată cu europarlamentarele în iunie 2024, așa cum se specula sau se spera. Alegerile prezidențiale trebuie organizate conform legii în luna anterioară lunii în care expiră mandatul prezidențial. Cum mandatul președintelui Iohannis expiră pe 21 decembrie, alegerile prezidențiale din 2024 vor avea loc obligatoriu în luna de dinainte, respectiv luna noiembrie. Deci fie pe 3 noiembrie turul întâi și pe 17 noiembrie turul doi, fie pe 10 noiembrie turul întâi și pe 24 noiembrie turul doi. Ne mai spune Patrick Andre de Hillerin că un parlament nou se întrunește la convocarea președintelui în cel mult 20 de zile de la data alegerilor. De aceea, pentru a nu se încalcă constituția și ea nu scurta mandatul actualilor parlamentari în mod ilegal, Parlamentul ales 2024 nu se poate întruni mai devreme de 21 decembrie 2024, dat fiindcă mandatul actualului parlament a început pe 21 decembrie 2020. Deci prima dată disponibilă pentru alegerea parlamentului este duminică 1 decembrie 2024, de ziua națională. Concluzia pe care o avem în acest moment este că singura dată incertă, prieteni, pentru alegerile din 2024 este cea a localelor, ce se pot însă organizat dar doar începând cu 29 septembrie și pot fi eventual comasate prin amânare cu prezidențialele din noiembrie sau parlamentarele din decembrie.

Având această certitudine, rezultă așadar posibilitatea de a analiza și scenariile, respectiv cine poate fi avantajat sau dezavantajat. La europarlamentare apară deja în pole position AUR-ul, ce călărește un val de simpatie populară, iar restul partidelor, mă țin atât de guvernare sau imagine publică proastă nu pot folosi armate de aleși local la capacitate maximă la europarlamentare, pentru că nu au localele. PSD, PNL, UDMR, chiar și USR, care acum e polul Dreptei, pot folosi acest atu Al aleșilor locali Și al localelor la prezidențiale sau la parlamentare. Dacă îl folosesc la prezidențialele din noiembrie, atunci mai ales PSD-ul Își poate tracta mai ușor candidatul în finală, unde acesta se va întâlni cu cel al AUR, cel mai previzibil, deci vom avea o finală prezidențială de tip PSD – AUR, finală ce devine determinantă pentru scorul amândurora la parlamentarele din decembrie, bineînțeles că cine dă președintele ia și potul cel mare în parlament. Dacă însă vor cupla localele cu parlamentarele din decembrie, atunci apare și un avantaj aparent pentru PNL, UDMR, USR, Dar în condițiile în care George Simion spre exemplu va fi deja președintele ales în noiembrie, riscul lor este mare ca AUR-ul să câștige parlamentarele, iar noul președinte, George Simion, să-i mandateze pe AURiști să facă noul guvern . După cum bine știți, formarea unei majorități cu sprijin prezidențial nu e chiar mare lucru după cum am realizat în ultimele decenii din mandatele lui Băsescu și Iohannis. Dacă însă va câștiga Ciolacu, sau un alt candidat PSD, prezidențialele din noiembrie, lucru posibil dar mai puțin probabil azi, atunci PSD, e clar, va guverna și din 2025 deoarece asta va fi un impuls mare la parlamentarele din decembrie. Mai avem și scenariul improbabil azi al unui megacandidat al polului Dreptei, de tip Laura Codruța Kovesi, lucru pe care vi l-am semnalat aici la Gold FM în premieră încă de acum doi ani, candidat ce ar putea intra în finală mai degrabă cu Simion decât cu Ciolacu, dar nu este exclus nici candidatul PSD, Și atunci calculele se pot reface pe modelul spus mai înainte.

Concluziile: că deja partidele, în baza acestor date, pe care le știu dar se feresc să vorbească public despre ele, își fac strategiile și încearcă inclusiv să încalce legea pentru ca să poate să aibă evenimente electorale care să le avantajeze, așa cum încearcă domnul Iohannis, forțându-i pe liberali să mute mult înainte prezidențialele pentru ca să fie într-o formă mai bună și ca acestea să se facă pe durata mandatului său, și mai mult decât atât el să aibă rolul determinant și în organizarea alegerilor parlamentare, nu-i așa, fiind încă în funcție. Oricum, o mare șmecherie care va fi studiată de acum înainte de către cei din clubul de gândire gold cu lupa.

Sursa: SolidNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri