Caută
Close this search box.

Performanță istorică pentru România. ROM-3, al doilea satelit construit de elevi români, a ajuns pe orbită

Misiunea ROM-3 se dovedește un succes. Al doilea satelit românesc construit de elevi a ajuns pe orbită cu racheta lui Elon Musk și este operațional. După câteva zile pe care le va folosi pentru a-şi regenera energia cu ajutorul energiei solare, satelitul va începe să transmită conform misiunii, potrivit Agerpres.

În prezent, ROM-3 se deplasează cu o viteză de 27.500 km/oră, la o altitudine de 540 km şi înconjoară planeta o dată la o oră şi jumătate.

Echipa Romspace, care a dus la capăt misiunea ROM-3, este compusă din elevii Filip Buşcu, David Ghiberdic, Alex Unteşu, Alesia Unteşu şi Alex Peticaru de la Liceul Internaţional de Informatică și Alex Luchianov, deja student bursier la Massachusetts Institute of Technology, din SUA. Racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a companiei SpaceX pe 11 noiembrie, ora 23:35, după 3 amânări succesive ale zborului. Capsula care conţinea 35 de sateliţi a ajuns la altitudinea de depunere a încărcăturii în 9 minute. La ora 00:45 a început să planteze sateliţii pe orbitele lor, în ordinea mărimii şi importanţei, la intervale de timp bine stabilite şi în punctele specifice fiecărei misiuni.

ROM-3 şi-a aşteptat rândul în deployer timp de 72 de ore, la temperaturi variind de la plus 40 până la minus 80 de grade Celsius. Îngrijorarea legată de capacitatea bateriilor de a face faţă unui timp mai îndelungat s-a adeverit, iar deployer-ul nu s-a deschis la prima încercare.

Mecanismul lansatorului Alba Orbital nu a funcționat şi ROM-3 a rămas blocat înăuntru, alături de ceilalţi 34 de sateliţi, transmite sursa citată. Din acel moment, echipa de la sol a calculat în permanenţă potenţialul bateriei, care înfrunta gerul cosmic peste limita de proiectare. Cu cât se lungea şederea în lansator, fără posibilitatea de a încărca bateria prin panouri solare, cu atât satelitul risca să devină deşeu cosmic. Emoţiile s-au transformat în sutimi şi apoi în miimi de volţi, care micşorau şansele de reuşită.

Filip, David, cei trei Alex şi Alesia şi-au pus, însă, speranţele în supradimensionarea bateriei şi în precizia calculelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri