Caută
Close this search box.

Datoriile, în valoare de 4 miliarde de lei, complică fuziunea ELCEN cu Termoenergetica

Încă 3,6 kilometri din rețeaua de termoficare a Capitalei, pe care au fost montate conducte noi, sunt de astăzi date în folosință. Dar tot astăzi, sute de blocuri au rămas în frig din cauza avariilor. O soluție pentru a moderniza mai repede sistemul de încălzire centralizat din București ar fi fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica. Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens, dar totul se poate bloca din cauza datoriilor. ELCEN și Primăria Capitalei au calcule diferite.

Guvernul pune condiții în memorandumul prin care stabilește fuziunea între „ELCEN”, societate a Ministerului Energiei, și Termoenergetica, o companie a municipiului București.

Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică, trebuie să recupereze în primul rând datoriile de la furnizorul de apă caldă și încălzire. Directorul „ELCEN” și primarul general al Capitalei au însă calcule diferite pentru sumele restante. Nicușor Dan amintește și de datoriile istorice ale Radet, în timp ce șeful „ELCEN” reclamă doar neplata facturilor curente de către Termoenergetica.

Claudiu Crețu, director general Electrocentrale București: Dacă ne uităm la memorandum, vedem creanța între Elcen și Termoenergetica. Nu vorbim de creanțele istorice. În acest moment, valoarea creanței este de 750 de milioane de lei. E vorba de energia termică pe care Elcen a livrat-o către Termoenergetica, mai exact, facturile pe ultimele șase luni.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: Există un litigiu foarte mare legat de datoriile pe care, înainte de falimentul Radet, Radet le avea către Elcen. Și aici există interpretări diferite din partea statului român, prin Ministerul Energiei, și din partea Primăriei. Ei zic 4 miliarde, noi zicem 900 de milioane. Deci memorandumul vorbește de 4 miliarde cu care noi nu suntem de acord. Și asta va tranșa instanța.

Memorandumul prevede realizarea unui seviciu de alimentare cu energie termică prin sistem centralizat care se va numi SACET. Autoritățile trebuie să decidă și dacă se va înființa o comanie nouă sau dacă una dintre actualele societăți, „ELCEN” sau „Termoenegetica”, va prelua activele celeilalte.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Un proces de fuziune până la finalul acestui an este fezabil.

Deocamdată, și Termoenergetica și Elcen continuă programele de modernizare separat. Înca 3,6 km din rețeaua de conducte noi au fost dați în folosință în sectorul 6. Iar Electroncetrale București pregătește modernizarea a trei din cele patru CET-uri.

În timp ce autoritățile caută soluții să eficientizeze sistemul inclusiv prin fuziunea între Elcen și Termoenergetica, în prima parte a zilei, la ora 11.30, peste 700 de blocuri din București, adică aproape 8% din total, nu aveau căldură și apă caldă din cauza avariilor apărute la rețea.

MIHAI MEREUŢĂ, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari HABITAT: Când e frig în casă, ba e frig că nu dă Elcen, ba e frig că nu s-a descurcat primăria cu țevile. Fiind o singură unitate, măcar vom ști clar că acel administrator al SACET-ului, acela va fi responsabil.

Directorul ELCEN susține că odată cu fuziunea cu Termoenergetica și modernizarea sistemului și prețul energiei termice ar putea scădea. Chiar și la jumătate.

The post Datorii de 4 miliarde de lei complică fuziunea ELCEN cu Termoenergetica appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri