Caută
Close this search box.

Rușii comemorează victimele masacrului. Statul Islamic din Khorasan, o grupare în plină ascensiune

Rusia este azi în doliu pentru victimele atentatului de vineri. Bilanțul tragediei, în continuare provizoriu, indică 133 de morți și peste 152 de răniți, mulți dintre ei în stare gravă. Președintele Vladimir Putin a declarat că toți cei răspunzători pentru masacru vor fi pedepsiți. Putin nu a menționat nicio grupare deși Statul Islamic a revendicat atacul.

Ministerul rus al Sănătății a anunțat că 32 de persoane au părăsit spitalele în această dimineață, potrivit corespondentului TVR în Rusia, Liviu Iurea.

Autoritățile care coordonează operațiunile de căutare de la sala de concerte Crocus City Hall au anunțat că, începând cu ora 18.00, cei care și-au luat lucruri în sală în timpul evacuării pot veni să și le recupereze, inclusiv mașinile parcate în apropierea clădirii, dar și în parcarea subterană.

Pe străzile din Moscova sunt echipaje de poliție care opresc aleatoriu mașini pentru a face verificări. Și în metrou, polițiștii fac verificări fiind vizate preponderent persoanele care provin din Asia Centrală.

Pretudindeni la Moscova, dar în special la clădirea care a fost scena atentatului, oamenii au depus flori și s-au rugat pentru victimele teroriștilor.

Atentatul, revendicat de ramura din Khorasan a Statului Islamic

Statul Islamic din Khorasan este o grupare afiliată organizației teroriste inițiale și care urmărește crearea unui califat în Irak, Afghanistan, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan și Iran.

Gruparea a difuzat pe rețeaua sa de comunicare și o scurtă înregistrare din interiorul clădirii, chiar în timpul atentatului. Agențiile de presă oficiale au refuzat să-l dea publicității din motive morale.

Dan Byman, analist de politică externă: Statul Islamic din Khorasan este o ramură a grupării Statul Islamic. Khorasan înseamnă Afganistan, Iran şi regiunea extinsă în care se află comunităţi musulmane. Chiar dacă acest nume nu este folosit des în lumea jihadistă de azi se consideră loial ISIS.

După loviturile dure ale coaliţiei condusă de SUA, gruparea din Khorasan a devenit una dintre cele mai puternice, dacă nu cea mai puternică ramură a Statului Islamic.

Atacul de vineri a fost cel mai sângeros din Rusia ultimilor 20 de ani.

The post Rușii comemorează victimele masacrului. Statul Islamic din Khorasan, o grupare în plină ascensiune appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri