Românii care au credite sunt ca și condamnați, nivelul lor de viață scade constant, iar mulți își pierd casele, bunurile și chiar familiile. Din toamna anului 2017, când cumplitul indice bancar care dă fiori a început să crească, ROBOR-ul este o temă constantă de dezbatere și schimb de replici între sistemul bancar și guvernanți. Astăzi senatorul Daniel Zamfir a oferit o explicație privind modul de calcul al acestui indice care aruncă lucrurile într-o zonă penală.

Pe scurt, senatorul ALDE a explicat faptul că ROBOR-ul este stabilit pe baza cotaţiilor oferite de 10 bănci într-un interval de 15 minute zilnic, practic o licitaţie pentru bani, numit fixing. Problema este că rata la care se tranzacţionează banii în mod real nu este aceeaşi cu cea la care băncile cotează aceeaşi bani în perioada de fixing.

Ceea ce spune Zamfir este că are dovezi că în cele 15 minute sunt bănci care licitează banii la dobânzi astronomice şi altele care îi scot pe piaţă la dobânda reală. Evident că banii sunt tranzacţionaţi la dobânzile reale din piaţă, mai mici, dar ROBOR-ul este calculat pe media ofertelor, adică şi a celor care supralicitează ştiind clar că nimeni nu va cumpăra la acele dobânzi. Astfel rezultă un ROBOR mai mare decât cel la care băncile se împrumută între ele, iar această piesă de teatru îi afectează direct pe cei cu credite în lei, pentru că băncile le calculează dobânzile raportându-se la media ofertelor şi nu le media dobânzile la care se împrumută între ele în mod real.

Acesta este şi motivul pentru care senatorul ALDE sugerează că este nevoia de implicarea DIICOT, pentru că dacă ceea ce spune el este adevărat avem de a face cu un grup organizat care manipulează piaţa şi implicit banii românilor.

Ba mai mult, senatorul Daniel Zamfir a acuzat manipularea ROBOR de către bănci, cu ştiinţa şi implicarea BNR.

Zamfir spune că BNR nu intervine decât după propria agendă, iar indicele ROBOR, după care se calculează ratele a milioane de români, este ridicat artificial.

”Sunt trucate, cu știința și implicarea BNR. Voi demara audieri la Comisia economică a Senatului. Vor fi invitați să prezinte explicații guvernatorul BNR și alți factori implicați. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR este calculat astăzi, mecanism care umflă artificial ratele românilor. Documentele le voi prezenta în totalitate la Comisie. Această investigație pornită de Consiliul Concurenței este mușamalizată de mulți ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluție. Faptele nu au fost sancționate și nici nu a fost clasată, ci pur și simplu mușamalizată și ținută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competența sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public” a spus Daniel Zamfir.

”Dacă se confirmă, vorbim de infracționalitate organizată. Cred că oamenii se vor deștepta și vor cere banii aceștia înapoi. Sunt și bani pe care îi plătește statul român” a apreciat avocatul Gheorghe Piperea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.