Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, la nouă ani de la plângerea făcută de un bărbat din Vrancea împotriva României, că autorităţile judiciare române l-au judecat pe bărbat de două ori pentru aceeaşi infracţiune.

Bărbatul va primi daune morale în valoare de 5000 de euro.

Erik Aurelian Mihalache, în vârstă de 43 de ani, din Tulnici, judeţul Vrancea, a făcut plângere la CEDO în 2010, la doi ani după ce a fost oprit de poliţie în timp ce conducea şi a fost supus unui test de alcoolemie. Pentru că testul a ieşit pozitiv, poliţiştii i-au cerut să-i însoţească la spital pentru recoltarea probelor biologice. Bărbatul a refuzat însă, iar în iulie 2008 a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru refuzul de a-i fi prelevate mostre biologice. În august 2008, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pe motiv că fapta nu prezenta gradul de pericol social al unei infracţiuni, relatează Adevărul.

„Cu toate acestea, procurorul i-a aplicat reclamantului o amendă administrativă de aproximativ 250 de euro. Reclamantul a plătit amenda. În ianuarie 2009, procurorul ierarhic superior a anulat amenda administrativă, considerând că pedeapsa nu a fost adecvată, având în vedere gradul de pericol social, natura normelor încălcate şi circumstanţele în care au fost comise faptele. Urmărirea penală a fost redeschisă, iar reclamantul a fost judecat şi condamnat la un de inchisoare cu suspendare printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Galaţi din 14 iunie 2010”, explică Avocatul Raluca Cîrstea, Legal Land.

După ce Aurelian Mihalache a reclamat la CEDO că a fost pedepsit de două ori pentru aceeaşi faptă, camera căreia i-a fost atribuită cauza s-a desesizat în favoarea Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului (la 27 martie 2018).

Dosarul a fost finalizat luna aceasta.

390 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here