Update Audierile din comisii a miniștrilor propuși s-au încheiat după ora 14.30. Toți cei 18 au primit aviz favorabil

Update Ministrul propus la Sănătate, Vlad Voiculescu, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a întrunit 20 de voturi favorabile.

Update Ministrul desemnat pentru portofoliul Transporturilor, Cătălin Drulă, a primit aviz favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate reunite din Parlament.

Drulă a fost validat cu 18 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

Update Sorin Cîmpeanu, avizat favorabil miercuri de comisiile parlamentare de specialitate pentru preluarea funcţiei de ministru al Educaţiei, a declarat că, în perioada în care va deţine acest portofoliu, „va fi cu mandatul pe masă”.

Update Ministrul propus al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, întrebat dacă sunt necesare noi restricţii în perioada sărbătorilor de iarnă, că România trebuie să se uite cu mare atenţie la ce se întâmplă în Marea Britanie.

Update Ministrul desemnat pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri că, până în 2029, toate programele se decid în primăvară, astfel că „putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România”.

Liderii Coaliției PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns miercuri dimineața la Parlament, unde au depus lista și programul de guvernare, intrând astfel în linie dreaptă pentru învestirea executivului condus de liberalul Florin Cîțu.

Audierea candidaților pentru posturile de miniștri va avea loc în comisiile de specialitate ale celor două Camere între orele 11.00 și 14.00, a anunțat președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban, la finalul ședinței conducerii Parlamentului.

Plenul reunit a fost convocat pentru ora 15.00, urmând a fi dat votul de învestire. Votul este secret, cu bile. Pentru ca guvernul să primească votul de încredere este nevoie de 234 de voturi ”pentru”.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit de la ora 9.30 pentru stabilirea calendarului audierii în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi în Guvernul Cîţu şi a votului în plenul Parlamentului.

Apoi, în jurul orei 10.00-11.00 ar trebui să înceapă în comisiile de specialitate audierea candidaților pentru posturile de miniștri. Premierul desemnat, Florin Cîțu, estima marți seara că votul de învestire în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului ar putea avea loc miercuri, în jurul orei 18.00, după care va putea avea loc prima ședință a Executivului.

Potrivit art. 103 din Constituție, Guvernul este învestit cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

După votul de încredere al Parlamentului, premierul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credință.

Lista Guvernului

Premier – Florin Cîțu

Vicepremieri – Dan Barna(USR-PLUS) și Kelemen Hunor(UDMR)

Ministri:

PNL
Finanțe – Alexandru Nazare
Externe – Bogdan Aurescu
Apărare – Nicolae Ciucă
Energie – Virgil Popescu
Interne – Lucian Bode
Educație -Sorin Câmpeanu
Cultură – Bogdan Gheorghiu
Agricultura – Adrian Oros
Munca – Raluca Turcan

USR
Justiție – Stelian Ion
Sănătate – Vlad Voiculescu
Transporturi – Cătălin Drulă
Fonduri Europene – Cristian Ghinea
Economie- Claudiu Năsui
Cercetare, Inovare, Digitalizare – Ciprian Teleman

UDMR

Dezvoltare – Cseke Attila
Mediu – Tanczos Barna
Tineret și Sport- Novák Eduárd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.