Caută
Close this search box.

SUA şi Rusia, exerciţii militare simultane, în Europa de Est

Serbia și Rusia au început exerciții militare comune, în apropierea Belgradului, în timp ce forțele conduse de SUA desfășoară exerciții masive, în statele balcanice vecine Serbiei, scrie DefenseRomania.ro.

Ministerul sârb al Apărării a informat că pregătirea comună a celor aproximativ 200 de militari, din Forțele pentru operații speciale ale Serbiei și Federației Ruse, va include „distrugerea unor formațiuni militare ilegale, trageri cu muniție reală și acțiuni antiteroriste”.

Exercițiile vor dura până pe 25 mai și vor avea loc într-un poligon de antrenament, din apropierea Belgradului.

În același timp, în toată Europa, inclusiv în majoritatea statelor vecine cu Serbiei, au loc exercițiile multinaționale la scară largă conduse de armata SUA, Defender Europe 2021, cu o participare de aproximativ 28.000 de militari, care au ca scop asigurarea interoperabilității între forțele SUA, NATO și ale statelor partenere.

Exercițiile Defender Europe 2021 „demonstrează capacitatea noastră de a servi ca partener strategic de securitate în regiunile Balcanilor de Vest și Marea Neagră, susțînând în același timp abilitățile noastre din nordul Europei, Caucaz, Ucraina și Africa”, se precizează într-un comunicat de presă al Pentagonului, care lasă să se înțeleagă că principalul adversar vizat de scenariile exercițiilor este Federația Rusă.

Serbia, deși este membru al programului NATO de Parteneriat pentru pace și dorește în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, continuă să stabilească legături militare, economice și politice strânse atât cu Rusia, cât și cu China.

Ministrul sârb de interne, Aleksandăr Vulin, a declarat că Rusia este „un mare partener de securitate”. „Ne gândim împreună la cum să ne păstrăm țările, deoarece Serbia și Rusia pot fi sparte numai din interior, nu din exterior”, a subliniat Vulin, din perspectiva ministerului pe care îl conduce.

Potrivit sursei citate, poziția dificilă în care se află Serbia, din punct de vedere al asigurării propriei securități, generează uneori situații delicate între NATO (SUA) și Rusia.

Anul trecut, în septembrie, Serbia a decis suspendarea pentru șase luni a oricăror activități de cooperare militară internațională. Guvernul sârb și-a explicat decizia prin presiunea la care a fost supus de către Occident, pentru intenția armatei sârbe, de a participa la exercițiul „Frăția Slavă 2020”, din Belarus.

Ulterior Serbia nu a mai participat la exercițiu alături de Belarus și Rusia, iar Aleksandăr Vulin, care la acel moment era ministrul Apărării, a declarat că Serbia își va menține politica de neutralitate militară și nu va participa timp de șase luni „la exerciții sau activități militare cu NATO, OTSC, Rusia, Statele Unite, China, Uniunea Europeană, Estul sau Vestul”.

La începutul lunii martie a acestui an, cu câteva zile înainte să expire cele șase luni de neutralitate militară, Serbia și-a reluat activitățile comune chiar cu partenerul american, odată cu sosirea „Beretelor verzi” americane, la baza Unității Speciale Antiteroriste de lângă Batajnica, pentru a participa la exercițiu comun „Joint Combined Exchange Exercise”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri