Caută
Close this search box.

O prestigioasă şcoală a marionetei din Franța va purta numele Margaretei Niculescu

În Franţa, împlineşte 40 de ani de existenţă Institutul Internaţional al Marionetei din oraşul Charleville-Mézières. În aceste zile i se aduce un omagiu, în acest context, artistei Margareta Niculescu, de numele căreia este legată înfiinţarea acestui institut unic în felul său.

Pe faţada Institutului Internaţional al Marionetei urmează să fie înscris numele artistei Margareta Niculescu, marionetistă, regizoare, pedagog reputat şi directoare de teatru, potrivit RFI.

În prezent este în plină desfăşurare o nouă ediţie a Festivalului Mondial al Teatrelor de Marionete la Charleville-Mézières, oraş situat în estul Franţei, în departamentul Ardennes.

Margareta Niculescu Foto: Christophe Loiseau

Margareta Niculescu s-a născut în România, la Iaşi, în 1926, a condus multă vreme Teatrul Țăndărică din Bucureşti, iar din 1985 s-a lansat împreună cu un artist francez, Jacques Félix, într-o frumoasă aventură culturală în favoarea reînnoirii a tot ceea ce ţine de arta marionetei, pentru copii dar şi pentru adulţi. Ea a condus Institutul Internaţional al Marionetei creat de Jacques Félix, şi a fondat apoi, împreună cu Jacques Félix, Scoala naţională superioară a artelor marionetei pe care a condus-o între 1987 şi 1998.

Margareta Niculescu, decedată în 2018, a lăsa o amprentă culturală extrem de puternică în oraşul Charleville-Mézières şi în sufletul mai multor generaţii de marionetişti formaţi în respectiva structură. Talentul ei, energia ei, ideile ei, irigă şi astăzi lumea marionetei, şi mulţi artişti pe care i-am întîlnit în Franţa păstrează în memorie şi accentul cu care vorbea Margareta Niculescu.

Nu întîmplător deci, actualul director al acestui institut, Philippe Sidre, a iniţiat acest moment omagial dedicat unei mari doamne a artelor marionetei, Margareta Niculescu, iar sîmbătă 25 septembrie este aşteptată la Charleville-Mézières ministra franceză a culturii, doamna Roselyne Bachelot.

Oraşul Charleville-Mézières este considerat o capitală mondială a artelor marionetei, atît prin festivalul său cît prin reputaţia sa pedagogică în materie de transmitere a acestei arte. Energia şi ideile artistei Margareta Niculescu s-au întîlnit benfic în acest oraş cu enorma deschidere pe care Franţa o are în faţa unor astfel de iniţiative culturale, care nici nu s-ar putea materializa fără sprijin financiar şi administrativ.

În caietul program al actualei ediţii a Festivalului de la Charleville-Mézières se precizează următoarele: „Margareta Niculescu a jucat un rol major în reînnoirea marionetei între 1949 şi 2013. Ea a marcat o întreagă epocă şi a format generaţii de marionetişti. În onoarea sa, Şcoala Naţională Superioară a Artelor Marionetei, pe care a fondat-o în 1987 alături de Jacques Félix, îi va purta numele.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri