USR a depus o sesizare la Curtea Constituţională a României (CCR), în privinţa proiectului care prevede desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, susţinând că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

USR a sesizat CRR privind proiectul propus de Cătălin Predoiu, susţinând că încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista „procurori desemnaţi“.

Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti „procurori desemnaţi“ vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta, susţin reprezentanţii USR.

„E evident interesul şi disperarea unora de a scoate magistraţii de sub competenţa DNA. De la momentul înfiinţării, DNA a obţinut 117 condamnări definitive ale unor magistraţi corupţi, existând alte procese pe rol. În cazul SIIJ, creată în 2018, în plină epocă Dragnea, nu există nicio trimitere în judecată pentru corupţie.

Magistraţii care se simt cu musca pe căciulă se tem, politicienii care vor protecţie din partea justiţiei pentru toate fărădelegile comise se tem şi ei. Coaliţia PSD-PNL-UDMR mimează astfel desfiinţarea SIIJ, printr-un proiect perfid care de fapt înfiinţează un alt mecanism, mai diabolic chiar decât Secţia Specială”, afirmă deputatul USR Stelian Ion.

USR mai susţine că proiectul propus de ministrul Justiţiei a fost adoptat în grabă de coaliţia de guvernare, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie dat în aceste zile, şi fără să respecte termenul de 30 de zile de consultare publică.

De asemenea, proiectul nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de la Veneţia, care a subliniat de mai multe ori în trecut importanţa existenţei unor secţii specializate, cum este DNA, nici rapoartele MCV, care au pus mereu accentul pe importanţa refacerii competenţelor DNA şi DIICOT, adaugă reprezentanţii USR.

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege al Ministerului Justiţiei, privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), cu 86 de voturi „pentru”, 37 de voturi ‘împotrivă’ şi o abţinere. USR a anunţat că va ataca la CCR proiectul de lege.

Proiectul de legea a fost adoptat pe 21 februarie de Camera Deputaţilor şi prevede că, după desfiinţarea Secţiei speciale competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.