Caută
Close this search box.

Igor Gîrkin, colonel FSB: „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”

igor gîrkin

„Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei”, a spus Igor Girkin, un naționalist de extremă dreapta, într-o intervenție video adresată celor 430.000 de urmăritori ai săi de pe Telegram. „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp.”

Igor Ivanovici Girkin, cunoscut și sub porecla Strelkov, fost colonel al serviciilor secrete ruse FSB, care a devenit comandant al forțelor separatiste pro-ruse în 2014, este, fără îndoială, cea mai proeminentă voce dintr-un grup din ce mai mare de bloggeri ultra-naționaliști și pro-război care au început să mustre Kremlinul pentru eșecul de a-și atinge obiectivele tactice, deoarece luptele din Ucraina au intrat în luna a șaptea.

Girkin este unul dintre ofițerii ruși implicați în 2014 în bombardarea avionului de pasageri al Malaysia Airlines deasupra regiunii Donbas, tragedia soldata cu moartea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord. Strelkov a fost judecat în lipsă și este urmărit la nivel internațional.

După ultima contraofensivă a Ucrainei în sudul și nord-estul țării, acești bloggeri – cărora le-a fost acordată până acum o platformă publică refuzată multora – și-au intensificat criticile la adresa Kremlinului, criticând performanța inadecvată a armatei în război și îndemnându-l pe Vladimir Putin să declare o mobilizare la scară largă, scrie The Guardian, conform Ziare.com.

„Cu siguranță devin din ce în ce mai supărați și cu un motiv întemeiat și evident, mai ales că decalajul dintre linia oficială și realitatea de pe teren se mărește”, a spus Mark Galeotti, expert în afaceri de securitate și Rusia.

Miercuri, Ucraina a lansat un contraatac surpriză în apropierea celui de-al doilea cel mai mare oraș al țării, Harkov, încercuind Balakliia, un oraș important din punct de vedere strategic, de 27.000 de locuitori, și recucerind câteva așezări mai mici.

Bloggerii militari, care sunt adesea foști ofițeri cu contacte în prima linie, oferă, de asemenea, o perspectivă rară asupra performanței reale a Rusiei pe teren. „Unele sunt surse foarte îndoielnice, dar există și aceia – precum Girkin – care știu despre ce vorbesc și sunt în mod clar în contact cu oamenii de pe front”, a spus Galeotti.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri