Caută
Close this search box.

Tipologia mincinoșilor!

Minciuna este un lucru teribil și distructiv, pentru ca ea provoacă durere și rănește pe cel care a fost mințit. Dar, știați că există diferite tipuri de mincinoși? Pentru a vă confrunta eficient cu fiecare dintre ei, este important să recunoașteți tipul de mincinos cu care aveți de-a face. În  continuare vom evidenția cele 5 tipuri principale de mincinoși.
Mincinoșii “albi” (prin omisiune) – Adesea tindem să vedem minciunile “albe” ca nefiind minciuni reale. Oamenii care spun minciuni albe simt de multe ori că aceste tipuri de minciuni sunt benefice sau cel puțin inofensive. Mincinoșii albi spun adesea doar o parte din adevăr, așa că, în mod eronat, se crede că ei nu mint deloc. Uneori, o persoană poate folosi “minciuni albe”, atunci când încearcă să protejeze pe cineva de adevăr, dacă simte că adevărul ar putea să-i facă rău celui de lângă ea.

 

Mincinoșii fără scrupule  Ei sunt foarte diferiți de “mincinoșii albi”, deoarece mint tot timpul și nu le pasă în mod deosebit de etica minciunilor lor. Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că “mincinoșii fără scrupule” sunt necinstiți. Trebuie să fiți conștienți de faptul că acest gen de persoană nu se va schimba niciodată, așa că ar fi bine să nu vă împrieteniți cu ei.

Mincinoșii ocazionali – Există unii oameni care spun o minciună doar ocazional. Unul dintre lucrurile pozitive despre mincinoșii ocazionali este acela că ei nu au obiceiul de a minți. Ei, de obicei, se simt vinovați, recunosc minciunile spuse și caută iertare.

Mincinoșii compulsivi (patologi) – Cei mincinoși compulsivi sunt oameni care au minciuna puternic înrădăcinată în ei. Minciuna este modul lor implicit de a răspunde la întrebări. Indiferent cât de mică sau mare este problema, indiferent cât de serioasă sau nesemnificativă ar fi, mincinoșii compulsivi vor ocoli întotdeauna adevărul. În general, ei se simt foarte inconfortabil spunând adevărul. Conform psihologiei, acest obicei se formează din copilărie. Este posibil ca individul să fi fost în medii și situații în care minciuna era singura opțiune. În același timp, mincinoșii compulsivi nu sunt neapărat manipulatori; ei doar mint din cauza obișnuitului, nu din cauza răutății lor. Când ai de-a face cu acest tip de mincinos, trebuie să ai multă grijă și tact.

Mincinoșii sociopați – sunt, fără îndoială, cei mai răi dintre toate tipurile de mincinoși. Ei mint atât cât este necesar pentru a-și obține propriul interes, nepăsându-i de sentimentele sau de viețile celorlalți. Pentru ei, minciuna face parte din strategia lor în viață. Rușinea și vinovăția sunt sentimente străine pentru ei. Când întâlnești un asemenea mincinos, în funcție de situație, ar trebui să fii foarte atent, pentru că aceste persoane sunt foarte manipulative și viclene. Dacă sunteți implicați într-o relație cu un mincinos sociopat, trebuie să fiți deschiși la ideea de a încheia acea relație, pentru că mincinoșii sociopați se schimbă foarte greu.

Un răspuns

  1. Zici domnule Danalache ? Tu despre cine vorbești ? Pe cine acuzi ? Nu crezi că acest articol e putin cam exagerat ? Alina Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri