Caută
Close this search box.

Cristian Ioan sau confesiunea unui regizor despre „Doamna Jekyll și doamna Hyde”

  • Intrebarea mea adresată regizorului Cristian Ioan ar suna aşa „A început stagiunea 2022-2023 şi, în repertoriul Teatrului „Reduta” din Braşov apare un spectacol surpriză, „Doamna Jekyll și doamna Hyde”, vrem să ne dai amănunte despre …
  • Cu mult timp în urmă, i-am promis talentatei actrițe Dorina Roman, cea care a înființat, dând dovadă de mult curaj Teatrul Particular Brașov, că voi veni să facem un spectacol împreună. Momentul prielnic s-a ivit în vara anului 2022. Îmi trimisese un text al unui autor turc, care a trăit în prima jumătate a secolului XX, o piesă în trei personaje. După ce am făcut distribuția și am început repetițiile am constatat, pe parcursul primelor lecturi că „scârțâie” ceva – nu dinspre partea actorilor care puteau rezolva cu brio partiturile – ci a textului. Am luat o pauză de o lună și m-am apucat de scris. În primele zile am încercat să refac story-ul și să dau tente de credibilitate personajelor dar mă învârteam în cerc și ajungeam tot de unde am pornit. Am decis să scriu alt text, pornind de la cunoscuta poveste a lui Jack Spintecătorul, cel care nu a fost prins niciodată. Am înlocuit personajul celebrului doctor Jekyll cu două doamne onorabile, dotate cu multă inventivitate în suprimarea oricărui semen care le-ar putea crea disconfort ! După o lună de muncă aveam o piesă nouă, cu replici „de aplauze” la scenă deschisă, răsturnări de situație și un titlu atractiv – ”Doamna Jekyll și doamna Hyde” ! Dorina Roman, manager neobosit al Teatrului Particular Brașov (rămas fără sediu), câștigase un concurs de proiecte teatrale inițiat de Consiliul Județean care oferea pentru repetiții frumoasa sală Reduta, din centrul istoric al orașului. Zis și făcut, pe 18 iulie, împreună cu ceilalți doi actori din distribuție, Monica Codreanu și Silviu Dudescu –  eram gata cu premiera !

Monica Codreanu, Silviu Dudescu și Dorina Roman
  • Ai rescris textul, cum  s-a derulat colaborarea cu ceilalţi participanţi la actul artistic?

  • Toți ceilalți realizatori (decor, costume, light-design, efecte speciale) au fost „adunaţi” într-o singură persoană, care este subsemnatul ! Scriind piesa, înaintam în poveste, imaginându-mi și spațiul scenic și costumele, iar muzica , piese cântate de Cliff Richard, The Beatles, Chubby Checker este din acea perioadă (am plasat acțiunea în Londra anilor 60, într-un apartament locuit de o doamnă ”fără vârstă”, doamnă care are o vecină cam de acelaşi leat și cu care comunică prin peretele subțire). Menționez că toate cele trei personaje au psihologie și intenții criminale – nu uita că e o reinventare, o reescriere complet liberă a poveștii lui Jack Spintecătorul, toate cele trei personaje din piesa mea păstrează câte ceva din comportamentul lui!
  • Aşa se naşte un spectacol în care regizorul preia şi alte „ atribuţii artistice…
  • Sigur că ar fi fost mai comod să am un scenograf alături, dar fondurile alocate proiectului au fost puţin generoase iar eu nu eram pentru prima oară în situația de a crea și decorul – de fapt, chiar atunci când lucrez cu un scenograf îmi imaginez spațiul de joc și în final ajungem a o soluție acceptată de ambele părți.
  • Care ar fi argumentul cu care „ momeşti” spectatorul să vină, să vadă spectacolul de  la Teatrul Reduta„Doamna Jekyll și doamna Hyde” ?

  • De ce, ar merita să vii la Teatrul Reduta să vezi spectacolul ? Pentru că piesa ”Doamna Jekyll și doamna Hyde” are story captivant și plin de surprize (coup de theatre), personaje pline de viață, umor debordant și actori „perfecți „ pentru rolurile pe care le joacă. În plus, are ritm, culoare și muzică foarte captivantă. Pe parcursul repetițiilor i-am cam „zăpăcit” pe actori, adăugând și completând zilnic textul, ajungând proverbial pentru ei încât chiar făceau glume pe tema asta –  la o singură repetiție nu am schimbat nimic iar la final mi-au spus  că e prima dată când se întâmplă așa ceva, să nu fie nici o modificare la text. Atmosfera a fost excelentă în timpul lucrului, eu nu sunt un tip conflictual și asta nu aduce decât beneficii în final.
  • Şi premiera ?
  • Premiera a fost un real succes, cu aplauze la scenă deschisă iar la final, min în șir de aplauze ale unei săli ridicate în picioare !

3 răspunsuri

  1. (Please kindly forward this to your CEO, because this is urgent. If you believe this has been sent to you in error, please ignore it. Thanks)

    Dear CEO,

    This email is from China domain name registration center, which mainly deal with the domain name registration in China. On 13-12-2022, we received an application from Hongqing Ltd requested „magnanews” as their internet keyword and China (CN) domain names (magnanews.cn, magnanews.com.cn, magnanews.net.cn, magnanews.org.cn). But after checking it, we find this name conflict with your company name or trademark. In order to deal with this matter better, it’s necessary to send this message to your company and confirm whether this company is your distributor or business partner in China?

    Best Regards
    Wade Liu | Service & Operations Manager
    China Registry (Head Office)
    Tel: +86-2161918696
    Fax: +86-2161918697
    Mob: +86-13816428671
    6012, Xingdi Building, No. 1698 Yishan Road, Shanghai 201103, China

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri